Nedir?
İnley ve onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolguyu destekleyebilecek yeterli miktarda diş yapısı bulunmadığı takdirde ve diş kuron ile kaplanacak derecede zarar görmemiş ise inley ya da onleyler kullanılır.
İnleyle karşılaştırıldığında onleyler daha geniş alanı kapsarlar. İnleyler dolguya daha çok benzer ancak dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan tepecikleri (tüberkül) arasında yer alırlar. Onley ise bir ya da daha fazla tepeciği de örtecek biçimde yapılır.
İnley ve onleyler seramikten yapılırlar. İnley ya da onleyin ömrü yapıldığı materyale, bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler.
Hangi Durumlarda Kullanılırlar?
Zarar görmüş bir diş inley ya da onley ile yenilenebilir. Büyük azı dişi çiğneme yüzeyinin yarısından fazlasının çürüdüğü durumda inley yerine onley yapılması tercih edilir.
Hazırlık
Diş ve çevre dokular lokal anetezi ile uyuşturulur.
Uygulama Nasıl Yapılır?
İnley ve onleyler laboratuarda hazırlandıklarından iki randevuda tamamlanabilirler.
Geri kalan sağlıklı diş yapısı, diş hekiminin inley ya da onley yapımına karar vermesini sağlar.
İlk randevuda, çürük temizlenir ve hazırlanan diş ve evre dişlerin ölçüsü alınır. Geçici bir dolgu maddesi ile diş kapatılır. Ölçü laboratuara gönderilir.
İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır. Diş prova edilir ve cilalanması için laboratuara gönderilir. Aynı anda diş temizlenir. Özel bir yapıştırıcı kullanılarak inley ya da onleyler dişe yapıştırılır. Diş hekimi tarafından kapanış tam olarak ayarlanır ve cilası yapılır.
Tedavi sonrası yapılması gerekenler
İnley ve onleylerin bakımı için sadece diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi ziyaretlerini içeren düzenli ağız bakımı gerekmektedir.
Riskler nedir?
İnley ve onleyler yapıştırılırken tükürükle temas ederseler tam olarak yapışmayabilirler. Porselen inley ya da onleyler de kırılabilir.