Dudak Yanak Yaralanmasi Durumunda Ne Yapilmalidir ?
Yarali bölge ilik su ile temizlenmelidir.Yara bölgesinde kanama varsa kanamanin durmasi için gazli bezle basinç uygulanmalidir.Yanak ya da dudak disindan soguk kompres uygulanmalidir.Eger yara fazla büyükse ve kanama devam ediyorsa, dishekimine ya da en yakin acil poliklinigine basvurulmalidir.
Agiz koruyucu nedir ? Hangi amaçla kullanilirlar?
Agiz koruyuculari alt ve üs disler arasina yerlestirilerek yumusak plastikten yapilmis apereylerdir. Alt ve üst disler arasinda yumusak bir yastik görevi yaparak, dislerin arasinadaki direk temasi kaldirir.Bu sekilde alt ve üst dislerin çarpmasi ile meydana gelen travmalar sonucunda olusan soku absorbe ederek, olasi beyin sarsintilarini, dis ve çene kirklarini, dil ve yanak yaralanmalarini büyük oranda önlerler. Bu özellikleri ile agiz koruyuculari her yastaki sporcunun vazgeçilmez ekipmanlarindan bir tanesi olmalidir. Agiz koruyucularinin koruyuculuk islevlerini yerine getirebilmeleri için alt ve üst çene dislerinin arasina yerlestirilen ve diselerin birbirleri ile temasini önleyen bölümünün 3 -5 mm kalinliginda olmasi gerekmektedir.
Üç çesit agiz koruyucusu vardir.
1. Hazir tipte agiz koruyuculari: Spor malzemesi satan magazalarindan kolaylikla elde edilebilirler. Fabrikasyon olarak üretilmislerdir. Digerlerine kiyasla daha ucuzdurlar. Ancak dislere uyumu tam olmadigi için koruyuculuk islevini istenildigi gibi yerine getirememektedirler.
2. Agiz içerisinde sekillenen agiz koruyuculari: Akrilik ya da kauçuk esasli özel maddeler agza yerlestirilerek gerekli sekli aldiktan sonra sertlesmeleri saglanir. Dishekimi tarafinda hazirlanmasi gerekmektedir.
3. Kisiye özel yapilan agiz koruyuculari: Dis hekimi tarafindan kisiye özel üretilir. Bu nedenle disler ile tam bir uyum saglayabilmektedir. En iyi koruma bu tip agiz koruyuculari ile saglanmaktadir.
Agiz koruyucularinin kisiye özel bir malzeme oldugu unutulmamalidir.Islevlerini uzun süre ve yeterli bir sekilde yapabilmeleri için kullanimlarinda ve bakimlarinda özen gösterilmelidir.
Agiz koruyucularinin kullaniminda dikkat edilecek hususlar:
* Kullanmadan önce ilik su ve sabunla yikanmalidir. Sicak su kullanilmamalidir. Özellikle 2. tip agiz koruyucularini sicaklik karsisinda yumusayacagi için deforme olabilir.
* Saklanmadan önce bir agiz gargarasi içerisine batirilip çikartilmalidir.
* Agiz koruyucusunun kuru muhafaza edilmesi gereklidir. Bunun için iyi havalanabilen saklama kutusu kullanilmalidir.
* Asiri sicak deformasyonlara neden olacagi için günes isiginda ya da sicak havalarda otomobil içerisinde tutulmamalidir.
* Üzerine herhangi bir agirlik koyulmamalidir.
* Bir baskasinin kullanmasina izin verilmemelidir.